skip to Main Content
Sakit Tekak Dan Batuk

Madu Sidr berkesan merawat sakit tekak kerana sifatnya yang anti-radang, anti-viral dan anti kulat.

“Mak saya sakit tekak dan batuk seminggu sebelum berangkat menunaikan haji. Kemudian stay dekat Mekah sebulan masih lagi batuk. Balik Malaysia pun masih lagi batuk, sebulan pulak tu.. kesian dekat mak sebab dah dekat 2 bulan lebih batuk” – Majdi, Kedah.

Jawapan : Beruntung mak Majdi kerana mempunyai anak yang prihatin dan mengambil berat terhadap ibu dan ayahnya.

Sebenarnya sakit Faringitis atau lebih dikenali sebagai sakit tekak adalah jangkitan akut yang disebabkan oleh Streptococcus spp. di orofarinks dan nasofarinks.

Selain streptokoki, virus-virus, bakteria bukan streptokokal, kulat dan perengsa-perengsa seperti bahan pencemar kimia yang boleh menyebabkan sakit tekak.

Madu Sidir adalah berkesan dalam merawat sakit tekak kerana sifatnya yang anti-radang, anti-viral dan anti kulat.

Ikuti kisah benar dari pesakit di bawah :

Madu menyelaputi lapisan dalaman tekak dan menghapuskan mikrob-mikrob berbahaya di samping dalam masa yang sama menenangkan tekak.

Bukti Kajian Sains

Satu tinjauan telah membuktikan bahawa madu adalah lebih hebat dari rawatan-rawatan lain batuk yang disebabkan oleh jangkitan saluran pernafasan bahagian atas termasuk dekstromorfan dan difenhidramin.
(Rujukan : , “A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents,” The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 16, no. 7, pp. 787–793, 2010)

Unsur antioksidan dan antimikrob madu membantu dalam mengurangkan batuk berterusan dan memperbaiki tidur untuk kanak-kanak dan orang dewasa selepas mengambil madu sebanyak 2.5ml.

Satu kajian perbandingan terhadap kanak-kanak dengan perbezaan [pengambilan] produk semulajadi melaporkan bahawa madu didapati telah menjadi penawar yang paling banyak digunakan untuk merawat pneumonia 82.4%.

Memberi hadiah madu kepada ibu dan ayah tersayang adalah tanda kita menyayangi mereka. Cuma pastikan madu yang diambil itu benar-benar berkualiti dan boleh membuatkan mereka tersenyum gembira pada suapan pertama. Boleh dapat madu sidr Hubbee di bawah pemberian yang lebih bermakna.HUBBEE - Madu Sidr Asli Yaman

Copyright © All Rights Reserved.

error: Content is protected !!