skip to Main Content
Penyakit Refluks Gastroesophageal

Pengambilan madu bantu membalut esofagus dan lapisan perut.

Pernah rasa pedih ulu hati? rasa tak sedap macam panas semacam ja kat bahagian hati tu.. Sakit apa tu? Sampai kadang-kadang tak senang duduk, minum air pun tak hilang, tidur pun tak lena.

Sebenarnya penyakit refluks gastroesophageal atau GERD adalah jangkitan mukos yang disebabkan oleh kandungan abnormal gastrik refluks di dalam esofagus dan juga paru-paru.

Apakah tanda-tanda sakit tersebut?

Simptom simptom GERD termasuklah pedih ulu hati, radang dan regurgitasi asid (asid perut naik semula ke esofagus/memuntahkan semula asid).

Bukti Kajian Sains

Pengambilan madu membantu keadaan ini dengan menyelaputi atau membalut esofagus dan lapisan perut, lalu menghalang pengaliran makanan dan jus gastrik ke atas.

Madu boleh juga merangsang tisu-tisu di spinkter untuk membantunya tumbuh semula dan akhirnya mengurangkan kebarangkalian asid refluks.
(Rujukan : “8 honey for gastrointestinal,” in Honey in Traditional and Modern Medicine)

Kalau nak campur madu dengan minuman atau makanan pun boleh. Yang penting jangan sampai menghilangkan rasa dan kandungan dalam madu tersebut kerana di dalam madu itu ada penawar yang sangat besar bagi tubuh badan. Segera rasai nikmat kelazatan madu yang sebenar dalam pautan di bawah.HUBBEE - Madu Sidr Asli Yaman

Copyright © All Rights Reserved.

error: Content is protected !!