skip to Main Content
Gastrik

Madu menurunkan tempoh pemulihan pesakit dengan gastroenteritis.

“Saya dah lama sakit gastrik. Nak makan benda pedas-pedas pun kadang-kadang risau. Family memang suka makan pedas-pedas… Setakat ni saya ambil ubat doktor untuk kawal gastrik. Kalau ada ubat yang boleh bantu sembuhkan, saya syukur sangat.” – Syakir, Rawang.

Jawapan : Gastroenteritis dikenali sebagai perut atau selsema gastrik menyebabkan keradangan pada saluran penghadaman. Situasi ini mungkin disebabkan oleh bawaan makanan, bawaan air dan penyebaran agen-agen berjangkit dari seorang manusia ke manusia yang lain.

Apakah simptom-simpton tersebut?

Simptom-simptom gastroenteritis termasuklah:

  • dehidrasi
  • cirit birit cair
  • kembung perut
  • kejang abdominan
  • loya-loya

Terdapat banyak agen-agen berjangkit seperti Salmonella, Shigella dan Clostridium yang boleh menyebabkan keadaan ini.
(Rujukan : “Multiplex molecular testing for management of infectious gastroenteritis in a hospital setting: a comparative diagnostic and clinical utility study,” Clinical Microbiology and Infection)

Bukti Kajian Sains

Kajian klinikal oleh Abdulrahman, 2010 telah melaporkan rawatan terhadap gastroenteritis kanak-kanak menggunakan madu.

Kajian itu mendapati penggantian glukos dalam larutan elektrolit standard rehidrasi oral (ORS) dengan madu menurunkan tempoh pemulihan pesakit dengan gastroenteritis kerana kandungan gula yang tinggi dalam madu merangsang penyerapan semula elektrolit dan air di dalam perut.
(Rujukan : “Bee honey added to the oral rehydration solution in treatment of gastroenteritis in infants and children,” Journal of Medicinal Food, vol. 13, no. 3, pp. 605–609, 2010)

Untuk mendapatkan kesan yang lebih efektif perlu diamalkan pada setiap hari waktu pagi berdasarkan hadis Rasulullah Abu Hurairah :

“Sesiapa yang menjilat (memakan) madu tiga kali pagi setiap bulan, tidak ditimpa keatasnya musibah.”

Antara madu berkualiti yang memberi kesan yang terbaik adalah madu sidir Hubbee. Boleh cuba dapatkan di bawa untuk penawar keluarga yang tersayang.HUBBEE - Madu Sidr Asli Yaman

Copyright © All Rights Reserved.

error: Content is protected !!